Sertleşme Sorunlarının Nedenleri Nelerdir?

Sertleşme Sorunlarının Nedenleri Nelerdir?

Sertleşme sorunun nedenleri birkaç başlık altında toplanabilir.

Damarsal Nedenler: Damarsal hastalıklar ve yüksek tansiyon sertleşme sorununun en önemli sebeplerinden biridir.  Tüm vücudu etkileyen, kan basıncını düşüren ve dokunun kanlanmasını azaltan hastalıklarda penis kanlanması ve organın sertleşmesini sağlayan damarsal ağdaki kan basıncı azalacağından sertleşmenin kalite ve süresi olumsuz etkilenir. Kalp damar hastalıkları ile sertleşme sorunlarının başlangıç yaşları birbirlerine yakın olduğu görülmektedir. Damar yetmezlikleri ile ilişkili olarak en önemli risk faktörleri yaşlanma, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, sigara kullanımı,  yüksek kolestrol, cinsel bölge travmaları ve cinsel bölgeye yakın olan radyasyon tedavileridir.  

Sinir Sistemi Kaynaklı Nedenler: Sertleşme, sinirsel ve damarsal yapıların bütünü ile sağlıklı çalışabilmesiyle ilişkili olduğundan beyin, omurilik ve omurilik penis arasındaki sinir yolunda oluşan herhangi bir hastalık sertleşme sorununa neden olabilmektedir. Parkinson hastalığı, inme, epilepsi ve ensefalit gibi sertleşmenin merkezi kontrolünden sorumlu alanları etkileyebilen hastalıklarda sertleşme sorunları görülebilmektedir. Sertleşme sorunlarına neden olabilen diğer sinirsel hastalıkların başında beyin tümörleri, bunama, Alzheimer Hastalığı gelmektedir.

Omurilik yaralanmalarına bağlı görülen sertleşme sorununda, sorunun büyüklüğü yaralanmanın yerleşimine ve yaygınlığına göre değişir. Bu kişilerdeki uyarmaya bağlı görülen sertleşme, yaralanma omurilik üst kısımlarda olduğunda %95 oranında korunmuşken, yaralanma alt kısımlarda olduğunda %25 oranına korunabilmektedir. Sertleşme sorununa yol açabilen diğer omurilik sorunları bel fıtıkları, omurilik tümörleri, MS (multipl skleroz) ve omuriliğin iltihabi hastalıklarıdır.

Hormonal Nedenler: Tüm nedenler arasında hormonal nedenler %5'lik bir kısmı oluşturmaktadır. Cinsiyet hormonu olan testosteron eksikliklerinde sertleşme sorunu oldukça sık görülmektedir. Testosteron eksikliğinde cinsel ilgi (libido) ve gece sertleşmeleri olumsuz yönde etkilenmektedir Cerrahi ya da medikal kastrasyon (hadım) sıklıkla cinsel ilgi azalması ile birlikte sertleşme sorununa neden olabilmektedir.

Merkezi hormonal eksiklikler doğumsal, tümöral, travma kaynaklı, cerrahi nedenler ve kabakulağın testisi etkilemesine bağlı olarak gelişebilmektedir. Bir hipofiz hormonu olan prolaktin hormonunun fazla salgılanması (hiperprolaktinemi) durumunda cinsel ilgi kaybı, sertleşme sorunu, memede büyüme (jinekomasti) ve kısırlığa (infertilite) neden olabilmektedir. Tiroit bezinin az (hipotiroidi) ya da çok (hipertiroidi) çalışması da aynı şekilde sertleşme sorununa neden olabilmektedir.

Psikojenik Nedenler: Sertleşme ile cinsel dürtü, duygu ve davranışların kontrol bölgesi olan beyindeki limbik sistem ile talamus bezi tarafından kontrol edilmektedir. Bu alanlardan omurilikteki sertleşme merkezine gönderilen uyarıcı veya baskılayıcı sinyaller cinsel işlev bozukluklarına neden olabilmektedir. Ağır depresyon, şizofreni, performans kaygısı, cinsel uyaran yokluğu ve gergin ilişkiler sertleşme sorunlarına yol açabilir veya mevcut sorunu büyütebilir.

İlaçlara Bağlı Nedenler: İlaçlara bağlı olarak gelişen sorunlar sadece sertleşme sorunları ile kalmayıp cinsel istek azalmasına, uyarılma kaybına ve orgazmın engellenmesine de neden olabilmektedir. Sertleşme sorunlarına neden olabilen ilaç gruplarının başında bir kısım tansiyon ilaçları, kalp ilaçları, şizofreni ilaçları, mide ilaçları ve hormon ilaçlarının bir bölümü gelmektedir.

Sigara ve tütün kullanımı: Sigara ve tütün kullanımı özellikle damar sertleşmesi, kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı ve inme gibi hastalıklara neden olmaktadır.

Şeker hastalığı, kronik böbrek yetmezliği, kronik alkol kullanımı, vitamin eksiklikleri, sinir yaralanmaları, prostat ve anal kanal cerrahilerinde sinirsel iletinin kesintiye uğramasıyla sertleşme sorunları oluşabilir.

Yaşlanma ile birlikte orgazma yardımcı olan kas kasılmaları daha seyrek ve daha zayıf olmaktadır. Boşalma ve orgazma ulaşma süresi uzamaktadır.

Ürolojik Cerrahi Derneği Androloji Çalışma Grubu

Yeni