Sertleşme sorunu kimlerde görülür?

Sertleşme sorunu kimlerde görülür?

 

Otuz yıl öncesine kadar sertleşme sorununa neden olan faktörler arasında en çok suçlananlar psikolojik hastalıklardı. Fakat, günümüzde yapılan çalışmalarla sertleşme sorununa psikolojik sorunlardan çok bazı bedensel rahatsızlıkların neden olabileceği gösterilmiştir. Hastanın aşırı korku duyması, stresli olması, bazı yanlış inanışlara bağlı oluşan olumsuz durumlar psikolojik olarak penisinde sertleşme olmasını engelleyebilir. Bununla birlikte günümüzde aşağıda da belirteceğimiz birçok bedensel rahatsızlığın sertleşme sorunlarına neden olduğu bilinmektedir.  Sertleşme sorunu bazen hastada ciddi bir rahatsızlığın ilk habercisi olabilir. Örneğin şeker hastalığı olanların %12’sinde ilk belirti sertleşme sorunudur. Ayrıca sertleşme sorunu erken başlayan bir tansiyon ve kalp hastalığının da ilk belirtisi de olabilir. Bu nedenle hastalar sertleşme sorunu olması durumunda çekinmeden ve vakit kaybetmeden doktora başvurmalıldırlar. 

Sertleşme sorununa en sık neden olan rahatsızlıkla aşağıda sıralanmıştır:

 

Şeker Hastalığı:

Şeker hastalığı olan erkeklerin %35-%75’inde değişik düzeylerde sertleşme sorunu bulunmaktadır. Sertleşme sorunu şeker hastalarında normal topluma göre 3 kat daha fazla görülmektedir. Ayrıca şeker hastalarında, şeker hastası olmayanlara göre sertleşme sorunu 10-15 yıl daha erken başlayabilir. Şeker hastası olan biri eğer insüline kullanıyorsa, 10 yılı aşkın süredir şeker hastası ise, kontrolsüz kan şekeri düzeylerine sahipse veya bu hastalığa bağlı böbrek, damar ya da göz veya sinir tutulumu varsa sertleşme sorunu gelişme riski çok yüksektir.


Kalp Damar Hastalıkları:

Kalp damarlarını tıkayıcı hastalık için şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kolesterol bozukluğu, hareketsiz yaşam, obezite ve sigara içimi risk faktörlerindendir. Bu risk faktörleri aynı zamanda sertleşme sorunu için de ortaktır. Sertleşme sorununun gelişimi için kalp damarlarını tıkayıcı hastalık önemli bir risk faktörü olarak kabul edilmektedir. Yapılan bir çalışmada kalp krizi geçiren ya da kalp damarlarında ciddi tıkanıklık saptanan hastaların %70’inde, şikayetleri başlamadan önce sertleşme sorunu olduğu bildirilmiştir.

 

Yüksek Tansiyon:

Yüksek kan basıncının penisin damar yapısını bozarak sertleşme sorununa yol açtığı bilinmektedir. Kan basıncı kontrolü sağlanan hastalarda sertleşme sorununun düzeldiği görülmüştür. Bu kontrol sağlanırken yaşam tarzı değişikliklerine ek olarak ilaç seçiminde sertleşme sorununa yol açma olasılığı yüksek olan ilaçlar yerine düşük riskli ya da güvenli ilaçları tercih etmek gerekmektedir. Bu açıdan sertleşme sorunu olan ve tansiyon ilacı kulanan hastalar mutlaka doktorlarıyla görüşmelidirler.


Sigara kullanımı:

Sigara kullanımı damarları daraltıcı etkisi ve peniste damar yapısını bozması nedeniyle sertleşme sorunu için önemli risk faktörleri arasında sayılmaktadır. Aynı zamanda pasif içicilerde de sertleşme sorunu görülmesi normal popülasyona göre yüksektir.


Obezite:

Çalışmalar özellikle vücut kitle indeksi >30 kg/m2’nin üzerinde olan hastalarda sertleşme sorunu görülme sıklığının belirgin olarak arttığını göstermektedir. Kilo veren ve düzenli egzersiz yapan hastalarda sertleşme sorununun kendiliğinden düzeldiği belirtilmiştir.


Yukarıda belirtilen önemli nedenler dışında sertleşme sorunu ile ilişkili veya ilişkili olması muhtemel durumlar şunlardır:


-İlaçlar (özellikle bazı depresyon ve tansiyon ilaçları),
-Hareketsiz yaşam tarzı
-Tıkayıcı uyku apne sendromu,
-Düşük sosyoekonomik koşullar, 
-Prostat hastalıkları, 
-Genel sağlık durumunun bozukluğu, 
-D vitamini eksikliği, 
-Sedef hastalığı, 
-Gut, 
-Ankilozan Spondilit, 
-Karaciğer yetmezliği
-Böbrek yetmezliği
-Göz tansiyonu olması, 
-İltihabi barsak hastalığı olması, 
-Makat yoluyla prostattan parça alınması sonrası sayılabilir.

Ürolojik Cerrahi Derneği Androloji Çalışma Grubu

Yeni