Sertleşme sorunu tedavileri nelerdir?

Sertleşme sorunu tedavileri nelerdir?

Sertleşme sorunu sık görülen bir sorundur ve hayatı tehdit etmemesine rağmen, hayat kalitesini olumsuz etkileyebilir. Kalp hastalığı gibi başka durumlarla ilişkili olabileceği için doğru tedavi alınması önemlidir.

Sertleşme sorunu yorgunluk, stres, yoğun alkol alımı gibi nedenlerden sonra birkaç kez yaşanabilmektedir; ancak kişinin tekrar yaşayabileceği konusunda kaygı gelişmesi durumunda başaramama korkusuna (performans anksiyetesine) bağlı kalıcı hale gelebilir. Aşırı heyecan, ilk gece korkusu gibi psikolojik nedenlerin sebep olduğu bir durum varsa ve hasta genç ise genelde psikolojik (psikojenik) sertleşme bozukluğu ile karşı karşıya gelinmiştir ve kişi cinsel terapi konusunda deneyimli bir psikiyatrist veya psikoloğa yönlendirilmelidir.

Hastanın şeker hastalığı, kalp hastalığı, hipertansiyon gibi bedensel bir hastalığı var ve yaşlıysa bedensel (organik) nedenlerin rol oynayabileceği düşünülerek erkek cinsel sağlığı (androloji) konusunda deneyimli bir üroloğa başvurabilir. Eğer organik nedenler düşünülüyorsa, tanıya götürecek incelemeler yapıldıktan sonra altta yatan nedene uygun tedavi uygulanır. Organik nedenlere bağlı sertleşme sorunu varlığında ilaç tedavileri, penise iğne (enjeksiyon) tedavileri, penise vakum cihazı uygulaması ve mutluluk çubuğu (penis protezi) uygulanabilir. İlişki sorunlarına bağlı sertleşme sorunu ortaya çıktığında öncelikle kişinin mümkünse eşi ile birlikte ilişki terapisi alması daha sonra da yine eşi ile birlikte cinsel terapi uygulanır.

Yapılan çalışmalarda ereksiyon sorunu yaşayan erkeklerin tedavi için eşleri ile birlikte doktora başvurmalarının teşhis ve tedavide %58 oranında daha iyi sonuç alınmasını sağladığı gösterilmiştir.

Ürolojik Cerrahi Derneği Androloji Çalışma Grubu

Yeni